Wednesday, 24 April 2013

Kebaikan Pisang Masak.

Post kali ni nk kongsi pasal buah-buahan tempatan iaitu pisang. Keenakkan pisang memang tidak dapat disangkal lagi, malah ia turut dikenali sebagai antara buah yang paling digemari sebagai pembuka selera sarapan pagi. Jadi, ak nk kongsi sikit pasal kebaikan buah piasang. Mesti ramai yang tidak mengetahui akan kebaikan buah pisang. Namun adakah anda tahu semakin ranumnya pisang tersebut ia menghasilkan Tumor Necrosis Factor(TNF) yang mampu meneutralkan kembali sel abnormal yang terkandung dalam badan manusia berdasarkan kajian terbaru yang dijalankan oleh Japanese Scientific Reasearch.

Semakin gelap warna keranuman kulit pisang tersebut, semakin tinggi kadar TNF yang mampu menghalang sel kanser daripada aktif. Lebih menarik pisang yang berwarna kuning serta mempunyai tanda hitam diatasnya adalah lapan kali lebih efektif menstabilkan kadar darah putih dalam tubuh kita berbanding dengan piasang yang berwarna hijau. 



No comments:

Post a Comment